De twintigjarige Surinaamse Kelvin heeft op 16 september 2011 de Nederlandse staat gedagvaard omdat hij niet op stage kan. Dat hebben hij en zijn advocaat bekend gemaakt bij de VARA-Ombudsman. Kelvin heeft geen verblijfsvergunning en krijgt daarom geen werkvergunning voor de stage die hij nodig heeft om zijn opleiding af te ronden. Defence for Children steunt Kelvin in dit proces omdat zijn recht op onderwijs wordt geschonden. Dat recht bestaat ook voor kinderen die niet rechtmatig in Nederland zijn.

Kelvin stelt dat de staat een onrechtmatige daad jegens hem pleegt door het hem onmogelijk te maken de stage te lopen die voor zijn opleiding verplicht is. Zonder stage kan Kelvin in september 2011 niet verder met zijn studie en kan hij geen diploma halen. Hiermee wordt het recht op onderwijs van Kelvin door de staat geschonden. Kelvin studeert commercieel bank- en verzekeringswezen en hij heeft met hulp van de VARA-Ombudsman een mooie stageplaats gevonden bij de Triodos Bank. Die willen Kelvin graag als stagiair, maar mogen hem niet aannemen omdat Kelvin geen werkvergunning kan krijgen.

 

Defence for Children strijdt al jaren voor het recht van jongeren om stage te lopen, ook als ze niet legaal in Nederland zijn. Stage kunnen lopen is gewoon nodig om het recht op onderwijs te kunnen realiseren. Overigens is ook in de Nederlandse wet geregeld dat jongeren zonder verblijfsvergunning recht hebben op onderwijs en dat zij een opleiding waaraan zij voor hun achttiende zijn begonnen, mogen afmaken.

 

Politieke meerderheid wil een oplossing

Verschillende ministers hebben toegezegd om het stageprobleem voor jongeren als Kelvin op te gaan lossen. En de Tweede Kamer heeft onlangs nog een motie met die strekking aangenomen. Toch stelt minister Kamp van Sociale Zaken zich nog altijd op het standpunt dat het recht op onderwijs niet het recht op stage lopen omvat.

 

Onderwijs is een mensenrecht

Namens Kelvin beroept advocaat Jelle Klaas van Fischer Advocaten zich onder meer op artikel 2 van het Eerste Protocol bij het Europees Verdrag voor de Bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM) waarin staat dat niemand het recht op onderwijs mag worden ontzegd en op artikel 13 van het Internationaal Verdrag voor Economische, Sociale en Culturele Rechten (IVESCR) dat de staat oproept tot een volledige verwezenlijking van het recht van een ieder op onderwijs. Verder beroept Kelvin zich op artikel 3 van het UNESCO-verdrag tegen discriminatie in het onderwijs. Daarin is onder meer vastgelegd dat de staat administratieve belemmeringen die het recht op onderwijs in de weg staan, moet wegnemen. Mocht Kelvin er onverhoopt niet in slagen om zijn recht in Nederland te halen, dan zal Defence for Children hem steunen om de klacht voor te leggen aan het UNESCO-Comité dat toeziet op de naleving van het verdrag.

 

Brede samenwerkingscoalitie

Defence for Children werkt in dit proces van Kelvin samen met Fischer advocaten, de VARA-Ombudsman en de Utrechtse organisatie STIL die Kelvin al jarenlang begeleidt.
Defence for Children coördineert de politieke lobby om dit probleem tot een oplossing te brengen voor de Coalitie Naar een Toegankelijk Onderwijs. Daarin participeren, naast Defence for Children, ASKV, JOB, Stichting Kinderpostzegels Nederland, LAKS, Stichting LOS, LOWAN en UNICEF.
En inmiddels steunen ook de FNV Jong  en Ingrado de acties om stagelopen ook voor kinderen die illegaal in Nederland zijn, mogelijk te maken.